6 Kasım 2010

New York'ta Beş Minare

İlk olarak şunu soruyorum bu filmin ismi ne ifade ediyor ben filmden bu isimle ilgili bir şey çıkaramadım.. Ya çok derin yada ilgi çeksin diye konulmuş ama hiçbir anlamı olmayan altı doldurulmamış bir isim ki bence filmi seyrettikten sonraki düşüncem ikinci şık olduğu şeklinde.

Filmin başındaki baskın sekansı ve sonundaki final sekansı beğendiğim bölümleriydi. Son predictabledı hele de mahzunun bir iki filmini daha seyrettiyseniz gayet netdi herşey ama yine de finali beğendim..

Bunun dışında genel olarak filmi sınıfta bırakıyorum. Çünkü film cehaletten ondan bundan dem vururken kendisi cahillik yapıyor ve islamiyette olmayan şeyleri varmış gibi gösteriyor. Aslında film için şöyle denebilir mahzunun kafası çok karışık adam çok dolu hep içine atmış biriktirmiş söyleyecek o kadar çok şeyi var ki bunların hepsini ilk konuşma fırsatında söylemeye çalışıyor ve saçmalıyor dediğinden hiçbirşey anlaşılmıyor.

İmam, imamın hristiyan orospu gorunumlu karısı, imamın kızı, imamın hristiyan damadı, imamın kızı ve damadı kilisede evleniyor, beceriksiz türk dedektifler, bir kısmı kokuşmuş savcılık, terörist müslümanlar, hoşgörülü müslümanlar, said nursi, mevlana, yunus emre, ayasofya, semazen, atatürk, polis birliği, midnight expresse cevap, işkence, avrupa birliği, zenci, zenci müslüman, harlem, töre, kürt, töre cinayeti, ırak, saddam, amerika, petrol.. daha bissürü imge ikon sembol kavram insan tanım karakter hepsi çorba..

bir imamın kızını klisede bir hristiyanla evlendirmesi noktasında zaten film benim için bitti.. kızı hristiyan mıydı onu tam anlayamadım ama öyleyse bile olay feci. başağrıtan islamiyet hakkında yanlışlarla dolu insanın kafasındaki herşeyi çorba yapmaya çalışan ve ne anlatacağını seçememiş ve daha da beteri nasıl anlatacağını da bilemeyen bir film.

mahzun bence kesinlikle filmlerinde oynamayı da bırakmalı, sağa sola film boyunca sinirli sinirli bakınca rol yapılmış olmuyor.. haluk bilginer bence iyiydi..

diyaloglar çok kör göze parmak herkes birisini bişeye ikna etmeye yada hayat dersi vermek için konuşuyordu.. çok acemiceydi..

okuduğum kadarıyla 2.35 anomorfik çekmiş ve türkiyede bunu gösteremiyorlar hakkıyla ve de benım seyrettiğim cevahir avm nin sinema perdesi rezildi.. ustten alttan karenın yarısı yoktu.. bariz bir fluluk vardı falan filan..

yazık be dıom sonuc olarak..

Hiç yorum yok: