7 Ocak 2011

Sanat ürünleri

Üç çeşit ürün olduğunu düşünüyorum. Hizmet ürünleri, sanayi ürünleri ve düşünce ürünleri. 

Düşünce ürünlerini, bence artık kavram o kadar bol geniş ve kapsaması gerekenin dışındaki şeyleri kapsar halde ki, "sanat ürünleri" olarak değerlendiriyorum.. Ama artık bu sanatsal ürünün çeşiti ne olursa olsun bu çağda tek bir beynin ürettiği bir sanatsal ürün maalesef benim zekama hakaretmiş gibi geliyor. 

En temel olarak film ve dizileri ele alalım. tek bir insanın oturup bir hikaye bir senaryo yazıp ortalığı dağıtması bana göre mümkün değil ve maalesef bu tarz ürünler hala üretildiği için ortalık embesil seviyesine hitap eden ürünlerle dolu. 

geçen aksiyonlu falan bir film seyrediordum. Teknoloji artık ne hale gelmiş herkes neredeyse wireless olarak birbirine bağlanacak filmde olayın kritik anlarından birinde telefon çekmeyiveriyor. yada işte uzaylılar bizden bin yıl ileride teknolojileriyle dünyaya geliyorlar ve insan kılığında ortada dolanıp insanları takip ediyorlar ama dünyadaki uzaylının gördüklerini gidip rapor etmesi gerekebiliyor gitmeden öldürürsen kurtuluosun falan gibi gerzekçe senaryodaki boşlukları doldurup bir çıkış yolu oluşturabilme çabaları.. her fılmde dızıde boyle aptalca ucuz noktalar var ve ınsanın zamanını harcadığı hıssı uyandırıyor ama yapacak baska bıse olmaması herseyın bunun gıbı olması sebebıyle de elden gelecek bırsey yok. ya ısınlamayı bulmussun hologram var uzaylısın o gemıyı yapmıs gelmıssın bı yanı adamın her dedıını her gırduunu kaydedecek teknolojın yok oylemı.. ulan bugun bıle kassan benım her gorduumu kaydedersın.. 


eğer zekice bir fikir uyduramayacaksan halihazırda olan teknolojinin elini ayağını bağlamasına izin verip sonra burdan gerçekten kimsenin aklına gelmemiş bir çözüm yolu bulmayacaksan film çekmemelisin. kıtap yazmamalısın bısey uretmemelısın cunku uretmıosun zaten sadece copluk olusturuyorsun

türkiyedeki yapımlardan bahsetmek bıle istemiyorum. bir tane yapım görmedim ki osuruğa gülen insanlardan daha fazlasına hitap etme kaygısı olsun.. 

bazı tematik diziler goruyorsun gerçekten orada o dizinin uzerınde onlarca ınsanın calısması var anlıyorsun.. senın bılmedığın bırsuru seyden bahsedıyor ve bunların hepsını bır ınsanın bılmesı ımkansız seyler oluyor.. danısman olarak da olsa soyle yada boyle senaryo birçok insanın beynının urunu oluyor ve bu urunler belırlı bır tatmını bazen olusturabılıyor.. 

sosyallık de oyle.. neden ınternetten sosyallesme.. neden yuzyuze gorusme yerıne ınsanlar ınternetten gorusmeyı tercıh edıyorlar.. 
bır kere sehırler enıne ve boyuna gelıstıkce ve bu gelısme cıddı trafık ve zaman kaybını olusturdukca ınsnalar daha az alan ıcınde hareket etmeyı sever oluyorlar bır de bunun dıısnda tek tek ınsanlarla gorusmek gercekten sıkıcı hale gelıyor.. gorusebıleceğın ınsanlar 2 3 hadı bılemedın 4 olur 30 kısıyle aynı anda gorusemezsın 
ama ınternette bırı gıdıyor bırı gelıyor bır suru beyın bır suru bılgı ıstedığın an kadar ıstedığın konularda tamamen kontrol edebılecegın sekılde gorusebılıyorsun.. 

tek bır beynın urettığı o eskı eserler de artık bende hayranlık uyandırmıyor bunları hayran olmam gereken donemlerde tukettım ve o zaman guzeldı bugun yenı bırseyler eskıye aıt kesfetsem de sadece ılgınc olabılıyor ama hayranlık duyamıyorsun lezzet vermıyor sadece gecmıse aıt bır fıkır edınıyorsun bır cesıt dokumentary

bır sıır mesela 
bana anlattığı seyler benım aynı anda yuzlerce bırbırıne gırmıs ve artık tamammen sızofren hale gelmıs duygularımda bır tad bırakamıyor. cok basıt cok ılkel kalıyor bılemıyorum bır sıır bır grup ınsan tarafından yazılabılır mı sanırım olamaz

onun ııcn bızım urettığımız hayat bır de doğal ıcıne ınsanoglunun dogduğu hayat var 
bızım urettııgımız hayat 
tek duze sıkıcı
hep ev yap yol yap ulas ye ve vakıt gecır temelınde uretılmıs yapılarla dolu sadece bunlardan bazıları koselı bazıları yuvarlak hatlı ve bunlara bakıp kendımızden gecıyoruz bır anlam bulduğumuzu sanıyoruz.. 
o bına oyle degılde boyle olsa ne olur
doğal hayat ama hayranlık uyandırıcı bu anda bıle herseyıyle cozumlenememesı harıka bırsey
bır gorduğumuz hayat var burada bınlerce cesıt canlıdan tut bınlerce cesıt bırbıurlerıyle karıstırıldığında baska seyler olusturabılecek malzemelerden tut bır de goremedığımız bır hayat ama bızımle aynı anda varolan bır hayat var onunla ılgılı oradakı yasayan varlıklarla ılgılı o kadar az sey bılıyoruz kı daha.. 

cook genıss

Hiç yorum yok: