24 Şubat 2012

Bir şeyler yanlış

Dünya çıldırmış bir şekilde son sürat bataklığa doğru gidiyor.. Bir şeylerin yanlış olduğunu hissediyorum ama bunlar nelerdir ve nasıl ortaya çıkarılır işte buralar çok karışık. Çünkü herkesin memnun olacağı bir ortak payda bulmak ve bunu baz alarak bir şeyleri doğru yanlış diye nitelemek neredeyse imkansız. Çoğunluğu baz aldığında ise belirlenen yanlışları düzeltmek yine aynı çoğunluğun işine gelmiyor.

Sistem o kadar çarpık ki, sistemden faydalananlar rahatsızlık duyduğu zaman sistemin yanlışları düzeltilebilir durumda ama bunu yapması gerekenler de sistemden faydalananlar olduğu için hiç kimse başkalarının iyiliği için altındaki halıyı çekme cesaretini gösterecek durumda değil. Bunu tetikleyen bir diğer unsur da sistemin altında ezilenlerin sistemden faydalanma şanslarının olması ve bir gün faydalanan tarafına geçtiklerinde geçmişlerini unutup ben kendimi kurtardım geride kalanlar düşünsün demeye olan yatkınlıkları. İşte bunu gören ve sistemden şu anda faydalananlar da ben kendimi bir başka açgözlü beni aşağı çekip benim yerime geçsin diye mi feda edeceğim diyerek sadece timsah gözyaşları döküyor ve elinin kenarıyla sistemin ezdiklerini düşünüyormuş taklidi yapıyor.

Ne kadar mükemmel bir sistem değil mi?

İğrençliği ve kokuşmuşluğu katmer katmer yapacak, vicdanları taşlaştırıp her anında kendini düşün vurgusunu beyne kazıyarak her türlü değişikliğin önüne geçecek bir sistem. Daha gaddar daha açgözlü daha acımasız bireyler yetiştiren bir sistem. Ve sistemden faydalananların birbirlerine artı tarafta oldukları sürece kenetlenmelerini sağlayan bir sistem.

Böyle bir sistemin içinde olmak mide bulandırıcı. Böyle bir sistemi görüp de birşeyler yapamamak insanı çıldırtıcı. ABC televizyonunun nightline programında Foxconn fabrikasıyla ilgili bir rapor yayınlandı. Apple'ın ipad ürününün üretimini baz alan. Onbinlerce işçi saati 1.7 dolara günde 12 saat çalışıyorlar. Yemek molaları dışında.. Yemekler 0.7 dolar. Ve line ın bir parçası oluyorlar. Elinden onbinlerce ipad cihazının bir parçası geçen bir işçi bırakın sahip olmayı bir ipadın tamamlanmış halini bile eline alma şansına erişemiyor. Bu dünyanın bir yanı bir diğer tarafta birisi 10 gün 1 aylık maaşını yatırarak ipad alıyor. 2 sene kullanıp daha sonra yenisiyle değiştiriyor. E-mailine işine ve eğlencesine daha iyi rahat ulaştığını düşünüyor. ipad aldığı parayı kazandığı işini daha etkin kolay yapabilmek için ipad alıyor. Bu ne? Bu nasıl birşey..

Korkunç bir tablo var ortada.

Bütün bu teknolojik gelişimin ve üretim bantları kurularak oluşturulan ve dev tesislerden çıkan ürünlerden binlerce beynin yanyana gelerek bulduğu oluşturduğu bu şeylerden kurtulmak gerekiyor. Nufusu 500 ü geçmeyen tamamen birbirlerinden bağımsız komünlerden oluşan küçük devletlerle kurulu bir dünya olmalı. daha yatay bir dağılım ve kolektif çalışmanın çok küçük boyutlar dışında olmadığı.. İnsanlık ancak o zaman huzura erecek yoksa hiçbirşeyini anlamadığımız ve eninde sonunda bir ucu gidip birilerine zarar veren işlerin bir köşesinde yıllarımızı çürütüp mutluluk için emeklerimizin karşılığını sistemin daha fazla sömürdüğü yada boyayarak önümüze sunduğu şeylerle heba edeceğiz ediyoruz..

Hiç yorum yok: